ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI
Moda tasarım teknolojileri, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile moda tasarım teknolojileri, yaygın bir alana hitap eden bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte giyim üretim teknolojisi sektöründe rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, ülkeler giyim üretim sektörünün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Küresel ekonomide sektör rekabet gücü kazanmada, markalaşmada ve moda giysi üretebilmede, pazarın hızla değişen gereksinimlerine cevap vermede yeni ve güncel teknolojileri kullanabilen moda tasarımcılarının yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu doğrultuda Moda Tasarım Teknolojileri alanı; tekstil, hazır giyim ve moda sektörüne çağdaş, yaratıcı, özgün tasarımlar üretebilen moda tasarımcıların yetişmesi amaçlanmaktadır.
Aynı zamanda hazır giyim sektörünün en büyük ihtiyacının üretim olması, kalifiye eleman eksikliğinin hissedilmesinden dolayı sektöre ara eleman kazandırmak ve istihdam artışına katkı sağlamak programın amacıdır.
Okulumuzda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'nde belirlenmiş olan yetkinlikler öğrencilerimize kazandırılması hedeflenmektedir.
Bunlar;
Moda Tasarım Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
1. Giysi Kalıp Tasarımı ve Üretimi
2. Terzilik
dalları yer almaktadır.
Bu doğrultuda Moda Tasarım Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayan öğrenci;
ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Giysi Kalıp Tasarımı ve Üretimi Dalında;
Terzilik Dalında;
ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europasssertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.
Öğrenciler eğitimini aldığı dalda faaliyet gösteren bir işletmede Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre işletmelerde mesleki eğitimini yapar. İşletmelerde mesleki eğitiminin ders içeriği, bölgesel ihtiyaçlar, işletmenin faaliyet gösterdiği meslek alanını da dikkate alarak okuldaki koordinatör öğretmenler, alan öğretmenleri ve işletme yetkililerince belirlenir. İşletmelerde mesleki eğitim yapılmayan program türlerinde öğrenciler, ilgili mevzuat doğrultusunda staj yaparlar.